Journalisten Gonzalo Lira död i sjukhusfängelse i Ukraina. - Global Politics (2024)

Journalisten Gonzalo Lira död i sjukhusfängelse i Ukraina. - Global Politics (1)

Vi har här publicerat flera artiklar med inslag Gonzalo Lira. Se mot slu*tet av artikeln. Hans död är inte helt oväntad. Har Gonzalo Lira torterats och dödats av Zelenskys folk?
Källor: https://thegrayzone.com/2024/01/12/gonzalo-lira-dies-ukrainian-prison/ och https://sputnikglobe.com/20240112/zelensky-critic-gonzalo-lira-reportedly-dead-at-55-1116136403.html

Gonzalo Lira, en framstående kommentator av kriget mellan Ryssland och Ukraina som fängslats i Ukraina senast våren 2023 för att ha kritiserat landets regering, har avlidit efter veckor av medicinsk försummelse av ukrainska myndigheter.
Den chilensk-amerikanske krigskommentatorn Gonzalo Lira dog strax före lunch den 11 januari 2024 på ett sjukhus i Kharkiv, där han hade varit fängslad i åtta månader sedan han anklagades för att rättfärdiga ryska krigsansträngningar i Ukraina.

Lira blev känd under 2022 när han framträdde som en kritisk röst i ett alltmer diktatoriskt Ukraina. När han greps i maj 2023 anklagad för att ha ”producerat och spridit material som rättfärdigar Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina” bidrog det till att öka det inhemska motståndet mot USA:s finansiering av kriget och ledde till att teknikbaronen Elon Musk och den amerikanske politiske kommentatorn Tucker Carlson krävde att han skulle friges.

Journalisten Gonzalo Lira död i sjukhusfängelse i Ukraina. - Global Politics (2)

Gonzalo Lira, Sr. says his son has died at 55 in a Ukrainian prison, where he was being held for the crime of criticizing the Zelensky and Biden governments. Gonzalo Lira was an American citizen, but the Biden administration clearly supported his imprisonment and torture. Several… https://t.co/F0nOG9qGvv

— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) January 12, 2024

En anteckning skriven av Lira och tillhandahållen av hans far till The Grayzone visar att hans död kom efter en nästan tre månaders kamp mot lunginflammation, ett tillstånd som uppenbarligen ignorerades av hans ukrainska fångvaktare fram till bara några veckor före hans död. Liras död avslöjades av hans far, Gonzalo Lira Sr, som hade tillbringat veckor med att vädja till den amerikanska ambassaden att ingripa i sonens medicinska nödsituation.

E-postmeddelanden som granskats av The Grayzone visar att den äldre Lira, efter att ha fått kännedom om sin sons sjukdom, uppmanade ambassaden att ingripa den 3 januari. I ett meddelande till amerikanska tjänstemän noterade han att ukrainska myndigheter verkade anstränga sig för att dölja information om Lira Jr:s hälsa för hans familj och juridiska ombud. ”Den medicinska chefen i förundersökningsfängelset i Kharkiv ger ingen information om hans hälsotillstånd”, skrev han och avslu*tade: ”Det har gått 12 dagar sedan jag fick veta hans tillstånd.”

Följande dag fördes Lira Jr. äntligen till sjukhuset och fick träffa sin advokat. Försvarsadvokaten lämnade mötet med ett handskrivet brev från Lira där han förklarade sin situation, vilket tros vara hans sista skriftliga korrespondens.

Brevet lyder: ”Jag har haft dubbel lunginflammation (båda lungorna) samt pneumothorax och ett mycket allvarligt fall av ödem (svullnad i kroppen). Allt detta började i mitten av oktober, men ignorerades av fängelset. De medgav att jag hade lunginflammation först vid en utfrågning den 22 december. Jag ska snart genomgå ett ingrepp för att minska ödemtrycket i mina lungor, vilket orsakar extrem andfåddhet, så att jag svimmar efter minimal aktivitet, eller till och med efter att bara ha pratat i 2 minuter.”

Gonzalo Lira, Sr. var inte övertygad om att hans son skulle få ordentlig medicinsk vård på ett ukrainskt sjukhus och fortsatte att vädja till ambassaden att övervaka situationen. Nästa dag skrev han till dem igen: ”Jag behöver ambassaden för att hålla nära kontakt medan han är på sjukhuset och se till att hans hälsa utvecklas medan han är på sjukhuset. Ni bör också kontakta den läkare som ansvarar för Gonzalo under sjukhusvistelsen och kontrollera att han återhämtar sig.”

Men hans ansträngningar visade sig fruktlösa. En vecka senare bekräftades Lira Sr:s värsta farhågor när han fick veta att hans son hade dött. Han anklagar nu Washington och Kiev för hans död.

”Jag kan inte acceptera hur min son har dött. Han torterades, utpressades och hölls isolerad i 8 månader och 11 dagar och den amerikanska ambassaden gjorde ingenting för att hjälpa min son”, säger Lira Sr. i ett e-postmeddelande där han meddelar nyheten.

”Ansvaret för denna tragedi ligger [hos] diktatorn Zelensky med samtycke från en senil amerikansk president, Joe Biden”, skrev han och tillade: ”Min smärta är outhärdlig. Världen måste få veta vad som pågår i Ukraina med den omänskliga diktatorn Zelenskyj.”

När världens uppmärksamhet flyttas från västvärldens krig i Ukraina anslu*ter sig Lira Sr. till de hundratusentals fäder som nu sörjer sina söners död. Till skillnad från de flesta av dem dog hans son inte på ett slagfält, utan i fängelse för att ha fördömt det krig som dömde så många till ett skamligt öde.

Relaterat
Hur går kriget?
Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen?
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
”En förrädare mindre”: Zelensky övervakar kampanjen för mord, kidnappning och tortyr av politisk opposition.

Journalisten Gonzalo Lira död i sjukhusfängelse i Ukraina. - Global Politics (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5978

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.