Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (2024)

Een populair feest voor en door heel Nederland

Carnaval 2024 werd een geweldig, drukbezocht feest voor en door heel Nederland. Jong en oud liet zich zien en het Hollandse weer was hen over het algemeen goed gezind. Er viel regen, maar er waren ook veel droge momenten met een prima temperatuur en zelfs het zonnetje kwam tevoorschijn.

Populaire evenementen en steden

Op de donderdag voor carnaval trapte Limburg af met “Auw Wieverbals” en in Brabant gingen feestvierders op vrijdag al op veel plekken los. Vrijdagmiddag 9 februari vond ook het evenement 3 Uurkes Vurraf van Omroep Brabant weer plaats, dat óók onder bekend Nederland steeds populairder wordt, zo vertelde presentator Jordy Graat aan Radio 2.

Op zaterdag was ook de Boètezitting/Zoepkoel in Venlo, de centrale aftrap van Vastelaovend in Limburg, overvol. Dit jaar vond het evenement voor de 33e keer plaats.

Carnavalstoeristen

Vooral in het weekend leken weer meer “carnavalstoeristen” zich te begeven naar populaire carnavalssteden als Tilburg, Maastricht, Breda en Den Bosch. Gemeentes zetten vol in op het spreiden van bezoekers, pleinen werden soms tijdelijk afgesloten of men raadde carnavalsvierders aan op een andere dag (terug) te komen.

Door de hoge bierprijzen en het statiegeldprincipe voor drinkbekers, lieten feestvierders zich in ieder geval niet afschrikken. Toch werd er ook veel drank meegebracht. Meer glas op straat leidde tot lekke fietsbanden en ook “statiegeldjagers” kwamen dit jaar naar het Zuiden.

Spectaculaire optochten

Bouwclubs haalden ondanks omstandigheden als gestegen materiaal- en energiekosten en gebrek aan bouwruimte tóch alles uit de kast om prachtige carnavalswagens te bouwen. Ook de nieuwe regel voor het maximum van 20 personen op een praalwagen, leek niemand tegen te hebben gehouden er iets moois van te maken. Ook aan de outfits van verschillende loopgroepen werd wederom niets gespaard.

Carnavalsfestivals

Onder de jeugd lijkt traditionele carnavalsmuziek wat naar de achtergrond te zijn verdwenen. Dat kwam vooral tijdens optochten weer naar voren. Andere carnavalsgenres, zoals hardstyle carnaval, klonken daar uit de speakers. Het populaire 2-daagse hardstyle-carnavalsfeest “Karnaval Festival“, ging niet door vanwege wateroverlast. De organisatie plaatste een video online van het terrein, omdat bezoekers in eerste instantie verontwaardigd reageerden.

Verder opvallend

Verder opvallend: in Venlo organiseerde de Molukse gemeenschap dit jaar de traditionele boerenbruiloft. In Hilvarenbeek kon een carnavalswagen met een pop van Peter Gillis rekenen op veel applaus en vanuit Den Bosch ging een bord met grappige instructies voor randstedelingen viral.

Incidenten

In Oss viel de stroom twee uur lang uit tijdens het carnavalsfeest en ook vond er bij Oss, in Berghem, een aanrijding plaats tussen een trein een carnavalswagen. De machinist raakte gewond en de carnavalsvierders kwamen met de schrik vrij. Her en der moesten agenten optreden, maar verder vonden er voor zover bekend weinig grote incidenten plaats.

Slot van carnaval 2024

Limburg sloot Vastelaovend gisteren af tijdens de “Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale”. Andere fanatieke carnavalsvierders sloten het feest af in hun eigen stad of dorp. Op meerdere plekken vindt vandaag tijdens Aswoensdag nog het traditionele haringhappen plaats.

Food for thought…

Carnaval 2024 werd dus een geweldig feest waaraan feestvierders weer veel mooie herinneringen overhouden. Toch blijft ook de beweging naar een ander type carnaval “food for thought”. Wordt carnaval door het massale karakter van straatcarnaval in steden niet meer een event of festival dan een volksfeest? Welke tradities moeten wel/niet overgenomen worden door de jeugd?

Daarnaast lijken steeds meer mensen fan te worden van carnaval, maar door het massale karakter komt ook de traditie van carnaval in het gedrang. Het zijn ook belangrijke thema’s die leven bij carnavalsverenigingen.

Toch lijkt het creatieve carnavalshart en de gezamenlijke #liefdevoordatfeest hier ook de komende jaren wel weer een weg in te vinden.

Halfvasten-feesten en Elfde 2024

In het weekend van 8 t/m 10 maart vinden er op verschillende plekken weer halfvastenfeesten en –optochten plaats, maar het gros leeft vooral weer toe naar d’n elfde van d’n elfde 2024.

Tijdens 3 Uurkes Vurraf kondigde carnavalsartiest Lamme Frans aan dat hij op 9 november 2024 wat speciaals gaat doen. Daarmee lijkt d’n elfde van d’n elfde 2024, ook al valt het dit jaar op een maandag, bij voorbaat alweer een gezellig feestweekend te worden.

Foto’s van onze fotografen

Bekijk een greep uit de foto’s van onze fotografen. Ben je door onze fotograaf op de foto gezet en heb je een kaartje ontvangen? We delen het hele album zo snel mogelijk. Volg ons WhatsApp-kanaal en blijf op de hoogte.

Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (1)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (2)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (3)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (4)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (5)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (6)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (7)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (8)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (9)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (10)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (11)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (12)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (13)
Carnaval 2024: onovertreffelijk! Een (foto)verslag - Carnavalsfan.nl (2024)

FAQs

Wat is het thema van carnaval 2024? ›

In 2024 is het motto: Wad 'n istorie. Ieder jaar wordt het carnavalsfeest in Tullepetaonestad gevierd op basis van een specifiek motto voor dat jaar. Traditioneel bestaat het motto uit 11 letters.

Wat is de datum van carnaval 2024? ›

Carnaval 2024 vindt plaats van zondag 11 februari tot en met dinsdag 13 februari 2024. Het officiële carnavalsseizoen voor carnaval 2024 begint, zoals altijd, op de 11e van de 11e het jaar daarvoor om 11 minuten over 11. De reden hiervoor is dat het getal 11 traditioneel als het gekkengetal wordt gezien.

Waar is overal carnaval? ›

Carnaval wordt overal in de wereld gevierd, bijvoorbeeld in België, Duitsland, Italië en Brazilië. Beroemd zijn de maskers van het Venetiaanse carnaval in Italië en de optochten van het Braziliaanse carnaval.

Wat kost een biertje in Oeteldonk 2024? ›

Voor een biertje betaal je zo 3,80 euro. Dat heeft een student niet.'' Al sinds Fleur* een kind was, viert ze carnaval in Oeteldonk.

Wat is het nieuwste schip in Carnaval 2024? ›

In 2024 viert Carnival Corp. het debuut van drie nieuwe schepen: Carnival Jubilee wordt volgende week in Galveston gedoopt, de Sun Princess van Princess Cruises zal naar verwachting de komende weken debuteren en de Queen Anne van Cunard Line staat op het punt om debuut in mei.

Hoe wordt het weer met carnaval 2024? ›

Al met al vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar wel een stuk kouder dan de afgelopen tijd. Lokaal is in de nachten een graadje vorst mogelijk en zeker in de ochtenduren kan het dus vrij koud zijn. Neerslag staat nauwelijks meer op het programma, maar een enkele lokale bui is niet geheel uitgesloten.

Waar wordt carnaval gevierd in Nederland 2024? ›

Carnaval 2024 datum

We vieren dit jaar Carnaval op zondag 11, maandag 12 en dinsdag 13 februari. De Carnaval 2024 data vallen in de voorjaarsvakantie van regio Zuid: 10 februari t/m 18 februari. Benieuwd wat er allemaal te doen is voor jou (en de kinderen)? Scroll dan snel verder.

Welke dag is Carnaval 2024 in Groot-Brittannië? ›

Hoogtepunt van het festival is de optocht die op zondag plaatsvindt, met kleurrijke praalwagens, veel inspirerende kostuums en leuk entertainment. Het vindt plaats in Notting Hill, een van de meest levendige wijken van Londen. Het Notting Hill Carnival vindt plaats van 25 tot 26 augustus 2024 .

Waar is carnaval het grootst Nederland? ›

De grootste menigte trekt naar het zuiden om carnaval te vieren, maar er zijn nog véél meer spectaculaire carnavalsoptochten. In deze blog vertellen we je alles over de mooiste carnavalsoptochten in Nederland, zodat jij weet waar je moet zijn om carnaval te vieren en welke je ooit in je leven bezocht móét hebben.

Welke stad is leuk met carnaval? ›

Wij tippen acht leuke carnavalssteden.
  • Den Bosch.
  • Maastricht.
  • Eindhoven.
  • Breda.
  • Tilburg.
  • Oldenzaal.
  • Keulen.
  • Venetië
Feb 17, 2019

Waar is er carnaval 2024? ›

Carnaval in Maastricht 2024 | Bezoek Maastricht.

Wie is Prins carnaval 2024 Oeteldonk? ›

Prins Amadeiro XXVI is de 26e telg uit de Dynastie der Amadeiro's, Prinsen van Oeteldonk.

Waarom mag je geen Alaaf in Oeteldonk? ›

First things first: roep geen alaaf! Hier maken veel mensen zich schuldig aan, ook wij als redactie begingen een misstap. Hoewel alaaf een bekende uitroep is met carnaval, wordt deze juist níet gebruikt in Oeteldonk. Even een geschiedenislesje: een bisschop uit Den Dungen wilde het feest verbieden.

Wat is het concept van carnaval? ›

Carnaval komt van het Italiaanse carne levare, wat zoiets als 'het wegnemen van het vlees' betekent. Tijdens carnaval vieren we dat we nog één keer los kunnen gaan voordat de sobere vastentijd voor Pasen begint. Carnaval was vroeger dus letterlijk het laatste feest voordat het vlees werd afgenomen.

Wat is het idee achter carnaval? ›

Echte carnavalsvierders luiden het seizoen al op 11 november in: de elfde van de elfde. Het idee achter carnaval is dat iedereen gelijk is. Door je te verkleden is het 'normale leven' niet meer zichtbaar en maken rang en stand geen verschil.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5714

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.